Ladataan videota...

Heliumin ja ilokaasun vaaroja pahentavat perussairaudet ja yhteiskäyttö mm. alkoholin ja huumaavien aineiden kanssa. Kynnys niiden kokeiluun madaltuu usein juhlittaessa jo muutakin nautittuna tai kavereiden vaikutuksesta.

Heliumin sisäänhengitys on vaarallista

Suurin riski liittyy puhtaan heliumin hengittämiseen suoraan paineensäätimestä. Myös ilmapallojen heliumin hengittäminen on vaarallista, vaikka riski on pienempi. Videolla tyttö hengittää heliumia ilmapallosta.

Jo muutama sisäänhengitys voi johtaa tajuttomuuteen ja tukehtumiseen, jota ei itse ehdi tajuta. Ihon muuttuminen sinertäväksi, hetkellinen sokeutuminen tai äkillinen liikuntakyvyn menetys ovat mahdollisia ensioireita. Koska helium estää normaalin hengitysrefleksin, tukehtuminen saattaa tapahtua ilman oireita. ja johtaa äkkikuolemaan!

Normaalisti hengitystä pidätettäessä tai suljetussa tilassa hiilidioksidia kerääntyy verenkiertoon, mikä aiheuttaa varomerkkinä huonovointisuutta. Jo muutama hengenveto altistaa tukehtumiseen, koska sisäänhengitetty helium jää keuhkoihin. Se syrjäyttää hapen keuhkoista samalla kun hiilidioksidi poistuu aiheuttamatta pahoinvointia.

Keuhkojen korkea paine voi aiheuttaa keuhkorepeämän tai keuhkoveritulpan vaarallisine lisätauteineen. Verisuoniin muodostuvat ilmakuplat voivat katkaista verenkierron keuhkoissa, sydämessä, munuaisissa ja aivoissa, josta aiheutuu kuolema.

Heliumiin menehtyminen vastaa samaa kuin sukeltaja pyrkii pinnalle liian nopeasti. Monet hauskuuttavat hengittämällä heliumia, koska se aikaansaa oravamaisen äänen. Se tekee äänen hetkellisesti korkeammaksi, kun äänihuulten värähtelytaajuus muuttuu.

Ilokaasu voi vaurioittaa aivoja ja sydäntä

Riskit nousevat selvästi, jos kaasua hengitetään suoraan säiliöistä aivan kuin heliumillakin. Mutta jo muutaman ponnekaasupatruunan hengittäminen peräkkäin voi aiheuttaa hetkellisen tajuttomuuden. Liika ilokaasukin voi lamauttaa hengityksen, koska ilokaasukin syrjäyttää hapen keuhkoista. Kylmän ilokaasun hengitys saattaa synnyttää hengityksen estävän nielun kouristuksen.

Heliumista poiketen ilokaasu lisää pahoinvointia, jolloin tajuton on vaarassa myös tukehtua oksennukseen. Äkillinen myrkytystila voi pahimmillaan johtaa pysyvään aivovaurioon ja sydämen pysähtymiseen. Pitkäaikaiskäytössä uhkaavat mm. mahdollinen fyysinen riippuvuus, anemia sekä selkäytimen ja ääreishermoston vauriot.

Ilokaasun päihdekäytössä annokset voivat olla tuhatkertaisia sairaalakäyttöön verrattuna. Lääkkeenä ilokaasu sekoitetaan happeen, kun päihdekäytössä kaasua käytetään sellaisenaan.

Ensiapu heliumia tai ilokaasua hengittäneelle

Siirrä henkilö raittiiseen ilmaan.

Henkilön menettäessä tajuntansa, hänen jalkansa on nostettava kohoasentoon.

Jos uhri ei herää heti, hänet on laitettava kylkiasentoon varmistaen hengityksen kulkeminen.

Mikäli hän on lakannut hengittämästä, aloita elvytys.

Tajuissaan oleva uhri asetetaan hänelle mieluisaan asentoon, jossa on helppo hengittää.

Uhri toimitetaan jatkohoitoon joko soittamalla 112 tai viemällä lääkäriin.

Heliumpallot ja kermasifonit

Oikein käytetyinä heliumpallot ja kermasifonit ovat turvallisia.

Irrota sormus kivuttomasti ja leikkaamatta sairaalaniksillä

Irrota sormus kivuttomasti ja leikkaamatta sairaalaniksillä


YHTEYSTIEDOT
DisqusinTietosuoja.
Disqusissa älä myy tietojani.

Kommenttia

blog comments powered by Disqus

Banner