Lähinäyttöjen katselu rasittaa silmiä ja altistaa likinäköisyydelle: Miten hoidat silmiäsi ja milloin on syytä hakeutua silmälääkäriin?
Likinäköinen silmä on kasvanut hiukan liian pitkäksi (oikealla), jolloin verkkokalvon eteen muodostuva kuva jää epätarkaksi. Tavalliset taittolasit korjaavat kuvan verkkokalvon keskelle tarkan näön alueelle ja monitaittolinssit korjaavat sen tarkaksi myös verkkokalvon reunamila.

Lasten näkö voi muuttua pysyvästi liiallisesta lähinäyttöjen katselusta, joka yhdessä vähäiselle luonnonvalolle altistumisen kanssa altistaa likinäköisyydelle.  

Liiallinen ruutuaika rasittaa ja kuivattaa silmiä, jolloin ne vetistävät, kirvelevät, punoittavat sekä tuntevat valonarkuutta, roskan tunnetta tai kipua. Näitä oireita helpottavat kostutus- tai lääketipat ja talvisaikaan ilmankostutin voi auttaa.

Silmän tarkennuslihakset voivat myös krampata, jolloin nähdään kaksoiskuvia, näöntarkkuus vaihtelee tai sumentuu kauas katsottaessa ja silmät kääntyvät nenää kohden. Ongelmaa hoidetaan lähityöskentelylaseilla tai tarkennuslihaksia rentouttavilla tipoilla.

Piilokarsastusoireissa näkö sumenee, rivit näyttävät hyppivän ja nähdään kaksoiskuvia. Piilokarsastuksessa silmälasien prismakorjaus, leikkaushoito tai silmäjumppa saattavat auttaa.

Silmäoireiden omahoito, valmislasit ja silmäjumppa

Sopiva etäisyys älylaitteiden katseluun on n. 40 cm. Näytöt tulisi sijoittaa hieman suoran katselusuunnan alapuolelle. Säädä ruutujen kirkkaus ja kontrasti sopiviksi. Riittävä valaistus auttaa silmiä. Katseen nostaminen kauemmaksi näytöstä säännöllisin väliajoin rentouttaa silmän mukauttajalihaksia.

Apteekista saa kostutustippoja ja vaikeammissa tapauksissa lääkäri määrää tehokkaampia lääketippoja.Käytä suojalaseja pölyisissä töissä tai estämään lentävien irtokappaleiden ja ilotulitteiden vaaroja.

Monesti silmälasit auttavat (Ks. Milloin optikolle tai silmälääkärille?).

”Parin euron'' valmislasit soveltuvat vain tilapäiseen lähikatseluun eivätkä lukulaseiksi, koska ne ovat käytännössä vain suurennuslaseja. Valmislasien molemmat linssit ovat samaa voimakkuutta ja niistä puuttuu hajataitteisuuden korjaus. Valmislasit eivät aiheuta pysyvää haittaa, mutta pitkäaikaisessa käytössä väsyttävät silmiä.

Terveelliset elintavat, kuten oikea nesteytys, estävät myös silmäongelmia. Kyyneleet estävät silmän limakalvojen kuivumista.

Silmäjumppa

Katsele kaukaisuuteen antaen katseen levätä esimerkiksi pilvissä.

Sulje silmät pitäen ne kiinni hetken ajan.

Katso alaspäin räpytellen silmiä. 

Katso vuoronperään vasemmalle ja oikealla päätä kääntämättä.

Piirrä ilmaan näkymätön kahdeksikko seuraten sitä silmilläsi.

Näytä hämmästyneeltä tai vihaiselta kohottaen kulmiasi sulkien silmäsi ja rentoutuen.

Milloin optikolle tai silmälääkärille?

Optikko tarkistaa leikkaamattomat silmät eikä kyseessä ole silmäsairaus tai akuutti silmävamma. Jos optikko löytää jotain poikkeavaa, ohjaa hän silmälääkärin jatkotutkimuksiin.  Pienennyslaseja myyvät vain optikot, joilta löytyy nykyään myös halpoja omien mittojen mukaan tehtyjä silmälaseja.

Silmälääkäriin on syytä mennä heti, kun näkökyky yllättävästi heikkenee, näkökenttä muuttuu tai ilmaantuu kaksoiskuvia ja silmäkivuissa.

Silmälääkärissä kannattaisi käydä aika ajoin n. 40 vuoden iästä lähtien, kun ikä alkaa vaikuttaa näköön.

Niiden, jotka korjaavat likinäköisyyttä silmälaseilla tai piilolinsseillä, tulisi käydä silmälääkärillä kerran vuodessa, koska likinäköisyys voi johtaa näkövammaan.

Silmälääkäri voi havaita piileviä silmäsairauksia, kuten kehittymässä olevan glaukooman ennen kuin sairaus tekee näkökenttään isoja tuhoja.


YHTEYSTIEDOT
DisqusinTietosuoja.
Disqusissa älä myy tietojani.

Kommentit

blog comments powered by Disqus