Maailman sähköjärjestelmät, pistorasiatyypit, muuntajat, konvertterit ja matka-adapterit

Maailmassa on kaksi sähköjärjestelmää: 220-240 V, 50 Hz ja 110-120 V, 60 Hz. Joissakin osissa Japania, Filippiinejä sekä Brasiliaa voi löytää molempia systeemejä.

Vaaralliset, toimimattomat ja turvalliset sähkökytkennät

Matalan jännitteen laitteita 100-127 V ei saa tulipalovaaran vuoksi kytkeä korkeamman jännitteen verkkoon 220-240 V. Laite ottaa tuplasti enemmän virtaa, joka muuttuu heti lämmöksi, jolloin laite tuhoutuu tai syttyy tuleen. Jos laite on savuttanut, se on useimmiten käyttökelvoton, jolloin sitä ei tule enää käyttää ilman sähköammattilaisten tarkistusta.

Päinvastaisessa tapauksessa eli liitettäessä korkeamman jännitteen 220-240 V laite matalamman 110-120V jännitteen verkkoon, laite toimii neljäsosateholla tai ei lainkaan. 

Jos muualla on käytössä sama tai lähes sama jännite ja taajuus, laitteita voi käyttää sellaisenaan tai adapterin kanssa. Jos laitteesta löytyy merkintä 100-240 V, 50/60 Hz, sitä voi käyttää kaikkialla, jos pistokytkimet vain sopivat yhteen.

Vältyt yllätyksiltä, kun tarkistat kolme asiaa ennen matkaa: kohdemaan pistokkeen muodon, sähköverkossa käytetyn jännitteen ja sähkövirran taajuuden. Suuri osa laitteista toimii nykyään lähes kaikilla maailman jännitteillä, mutta laitteiden tiedot kannattaa tarkistaa ennen matkaa.

Arvokilvestä löytyvät sähkölaitteen tärkeimmät tiedot. Se on laitteen kotelossa laatta/tarra tai koteloon painettu teksti.

Muuntajat, hakkuriteholähteet, konvertterit ja adapterit

Jos sähkölaite käyttää korkeampaa jännitettä kuin mitä pistorasiasta saadaan, tarvitaan muuntaja tai hakkuriteholähde. Näitä hakkureita käytetään kaikentyyppisessä elektroniikassa. Suomessa myytäviä 230 V:n laitteita voi käyttää 220 tai 240 voltin verkossa. 

Konvertteria tarvitaan tuotaessa matalamman käyttöjännitteen laite korkeamman jännitteen paikkaan, kuten esimerkiksi Yhdysvalloista Eurooppaan.

Jos pistokkeet ovat erilaisia tarvitset adapterin pistorasian ja pistokkeen väliin. 

Vieraan maan elektroniikkakaupoista tai hotellin vastaanotosta voi löytyä lisätarvikkeita, mutta tämä on epävarmaa.

Tarkista pistorasiatyypit ennen matkaa

Esimerkiksi Brasiliassa käytetään sekä eurooppalaisia että amerikkalaisia pistokkeita, mutta jännite vaihtelee suuresti. Tarkista aina jännite ja taajuus vahinkojen välttämiseksi. Katso maittain tarkemmin pistorasiatyypit, joista käy ilmi mm. se, että tyyppiä N käytetään Brasilian lisäksi Etelä-Afrikassa.

pistorasiat

Matka-adapteri pelastaa matkasi

Kannettavat tietokoneet ja puhelimet toimivat yleensä 100–240 voltin jännitteellä, jolloin niihin ei useimmiten tarvitse ostaa muuntajaa.

Tavallinen matka-adapteri ei kuitenkaan muuta jännitettä tai taajuutta. Liian korkea jännite rikkoo pahimmillaan laitteen.

Muista ottaa näihin maihin oikeanlainen adapteri johtuen mm. siirtomaa-ajan perinnöstä: Iso-Britannia, Irlanti, Kypros, Malta, Yhdysvallat, Australia, Kiina, Hongkong, Japani, Singapore, Arabiemiraatit ja Brasilia.

Varmista etteivät sähkölaitteet kuumene tai savuta

Kun käytät laitteita uudessa jännitejärjestelmässä, seuraa etteivät ne kuumene tai savuta. Vaara piilee kytkettäessä 100-120 voltin maasta ostettua laitetta 220-240 voltin pistokkeeseen. Jos laite kuumentuu tai savuttaa, sähkö on katkaistava heti mieluiten pääkatkaisimesta, koska laitteen lisäksi todennäköisesti myös pistoke on polttavan kuuma. Sulaneista osista voi saada sähköiskun. Joissakin laitteissa voi olla sisäänrakennettu sulake, mutta niiden toimintaan ei voi luottaa.

Köyhemmissä maissa sattuu usein sähkökatkoksia. Joskus sähkö loppuu melkein heti kytkettäessä laite päälle. Tällöin kannattaa varmistaa onko naapureiltakin sähkö pois ennen kuin alkaa etsiä sähkökaappia tai tutkia laitetta.

Mitä tehdään sulakkeen palaessa, miten sähkölaitteita suojataan ja sähköiskun saaneen ensiapu
Varoitus

Mitä tehdään sulakkeen palaessa, miten sähkölaitteita suojataan ja sähköiskun saaneen ensiapu

Tulppasulakekeskuksen vian selvitys

1. Kytke kaikki sähkölaitteet pois joko niiden kytkimillä tai...


YHTEYSTIEDOT
DisqusinTietosuoja.
Disqusissa älä myy tietojani.

Kommenttia

blog comments powered by Disqus

Banner